Kaupinojan Sauna

Kun Kaupinojan saunalle sä saavut

Kaupinojan sauna sijaitsee Näsijärven rannalla UKK-Instituutin tuntumassa. Paikalla on sijainnut sauna vuodesta 1977, mutta se on kokenut monta muodonmuutosta, kasvanut ja komistunut. Viimeksi sauna on avattu 25.4.2010 perusteellisen remontin jälkeen, joka tuli tehtäväksi saunassa 15.11.2008 riehuneen palon johdosta. 
Saunan kiinteistön ja tontin omistaa Tampereen kaupunki, mutta saunaa isännöi ja sen toiminnoista vastaa Tampereen Talviuimarit ry.

Niin heittää pois voit tittelit ja kaavut

Kaupinojan sauna on auki käytännöllisesti katsoen aina, paitsi joka kuukauden toinen tiistai jolloin siellä tehdään huoltotoimia. Kesällä sauna on suljettu viikosta kahteen Vuosihuoltoa varten. Poikkeuksista ilmoitetaan erikseen.
Lämmittäjä ottaa vastaan saunamaksun: kertamaksun, alennuskortin tai vuosikortin. Lämmittäjä myy myös juomia ja makkaraa grillattavaksi. Lämmittäjät ovat palkattu ulkopuolelta.
Muuten saunaa hoidetaan vapaaehtoisin talkoovoimin: tehdään puita talkoilla, huolehditaan pienistä korjauksista ja tarvikkeista, emännöidään takkatupaa ja lämmitetään yösaunoja.

Isoa saunaa on mahdollista vuokrata yksityiskäyttöön vain yleisten sauna-aikojen ulkopuolella. Saunan yhteydessä olevaa takkatupaa sekä sen yhteydessä olevaa pientä sähkölämmitteistä saunaa voi vuokrata sauna-iltoihin, juhliin, koulutustilaisuuksiin yms.

Saunassa on puku- ja pesuhuoneet miehille ja naisille sekä yhteinen sauna ja avanto kaikille. Pukuhuoneisiin voi jättää vaatteet, ja lukollisiin lokeroihin voi laittaa arvotavarat. Pukuhuoneissa on hiustenkuivaajat yhteiseen käyttöön. Pesuhuoneissa on suihkut sekä järvivesihana, ja naulakot pyyhkeiden ja pesuaineiden säilytystä varten.
Vilpolasta löytyy juomavesihanat. Moni kokenut avantosaunoja pitää omaa pipaa, joka suojaa päätä niin kuumalta kuin kylmältä. Suosittelemme myös saunatossuja, jo senkin vuoksi että pihalla voi olla lasia yms teräviä esineitä.
Huom! Löylyhuone suljetaan 15 min ennen sulkemisaikaa, ja sulkemisaikaan mennessä pukuhuoneista on poistuttava.

Ja vaikka itse Ahti tulis eteen

Kaupinojan saunalla lasketaan vuosittain n 57 000 käyntiä. Vilkkainta on talvikuukausina, jolloin kiireisinä iltoina voi olla yli 400 kävijää, ja joulusaunassa pistäytyy 300 saunojaa neljän tunnin aikana.

Vesi on kylmää mutta saunassa pidetään lämpöä yllä. Uusi kiuas tekee mahdolliseksi miedomman yleislämmön ja tiukkojen löylyjen yhdistelmän. Valtava kiuas vetää 800 kg saunakiviä, jotka vaihdetaan 1kk välein. Illassa palaa talviaikana toista mottia halkoja.
Vuonna 2010 valmistunut uusi sauna on kokonaan kivestä, joten seinälaudoitusta ei tarvitse enää vuosittain uusia. Ahkera käyttö ja kova lämpö vaatii kuitenkin huoltoa, jota varten sauna on tulevaisuudessa suljettuna joka kuukauden toinen tiistai, näin päästään vaihtamaan kivet ja tekemään muut tarpeelliset huoltotoimet.

Niin rohkeasti avantoon ja veteen!

Avantouinti ja saunominen iloisessa seurassa tekee hyvää sekä ruumiille että mielelle. Avantouinti helpottaa astmaa, vähentää vilustumisia ja lisää muutenkin vastustuskykyä, helpottaa psoriasista ja vähentää reumakipuja. Tutkimus osoittaa myös, että avantouimareilla on positiivisempi asenne elämään kuin vertailuryhmillä: avantoon jäävät arjen murheet ja harmit!

Kuumeisena saunaan ei tule mennä ja sydänvikaisen kannattaa kysyä lääkäriltään neuvoja. Saunoessa on syytä juoda jotain, ettei nesteen haituminen aiheuta heikotusta.

Tärkeintä on kuunnella omaa ruumistaan. Oikeaoppisena pidetään kastautumista kylmään aluksi ja lopuksi, mutta saunassa saa jokainen valita lauteen sieltä missä löyly parhaiten maistuu, polskia avanossa niin pitkään kuin mieli tekee, ja tasoitella saunan ja avannon välillä tai marssia edestakaisin, ihan kuin itsestä parhaalta tuntuu.

 
  

Toivomme että viihdyt Kaupinojalla!